We leven tegenwoordig in een prestatiemaatschappij. Aan de ene kant is dat zeer voordelig. De gemiddelde mens kan namelijk zijn kansen benutten in deze samenleving. Dit was vroeger niet het geval. We mogen dan ook wel dankbaar zijn voor onze welvaart. Anderzijds brengt dit ook nadelen met zich mee. Veel mensen hebben tegenwoordig last van keuzestress. Deze stress kan chronisch worden en dat is erg ongezond. Chronische stress kan ook weer leiden tot een burn-out. Dit is een ernstige psychische aandoening waar je langdurig last van kunt hebben.
Vaak krijgen mensen te maken met stress, omdat ze moeite hebben om zaken in het hoofd te ordenen. Ze willen alles tegelijkertijd doen en hebben geen structuur in het brein. Herken je dit probleem? In dat geval is het aan te raden om een mindmap over jezelf te maken. Maar hoe je dit dan precies? In deze tekst gaan we eerst dieper in op de mindmap. We bespreken de verschillende algemene aspecten ervan. In het laatste gedeelte geven we aan wat je er allemaal in kunt verwerken.
Wat is een mindmap en wat zijn de voordelen?
Een mindmap stelt je in staat om je gedachtes te visualiseren. Visualisatie werkt om je gedachtes te ordenen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het zeer effectief is. Maar wat zijn dan de precieze voordelen van een mindmap in de praktijk? In dit gedeelte van de tekst zullen we de belangrijkste voordelen kort bespreken.
Essays schrijven
Ben je nog aan het studeren en vind je het bijvoorbeeld lastig om essays te schrijven? In dat geval is het geen slecht idee om op onderzoek uit te gaan in je hoofd. De meeste mensen kunnen namelijk prima schrijven, maar hebben juist moeite om de inhoud te structureren. Wanneer er eenmaal sprake is van een structuur, dan zal je ook zien dat het schrijven een stuk soepeler gaat.
Effectief vergaderen
Ook binnen het bedrijfsleven kan het aan te raden zijn om een mindmap te gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor vergaderingen, brainstormsessies of om je team beter aan te sturen. Je bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat veel vergaderingen ineffectief verlopen. Vaak wijkt men af van de kern, met als gevolg een chaotische vergadering. Je kunt een mindmap maken om vergaderingen effectiever te laten verlopen. Stel je voor dat jullie moeten vergaderen over een nieuw project binnen het bedrijf. De kernonderwerpen kun je dan noteren. Vergaderen wordt dan een stuk leuker en effectiever.
Sneller tot nieuwe ideeën komen
Heb je creatief werk? Dat is in de eerste plaats hartstikke leuk, want geen dag is hetzelfde. Tegelijkertijd kan het best lastig zijn om steeds maar weer met nieuwe ideeën te komen. Misschien werk je bijvoorbeeld in de marketing en moet je regelmatig slogans bedenken. Het gebruiken van een mindmap is dan ook geen slecht idee. Stel je voor dat je een goede slogan voor een staalbedrijf moet schrijven. Je noteert de belangrijke eigenschappen van het staalbedrijf. Dan wordt het vervolgens een stuk gemakkelijker om een gepaste slogan te verzinnen.
Je kunt zaken gemakkelijker onthouden
Ben je met veel zaken tegelijkertijd bezig in je leven? Probeer dan ook eens om een mindmap te maken, want het stelt je in staat om alles gemakkelijker te onthouden. Je kunt namelijk ruimte maken in je hoofd. Bij sommige mensen springen alle gedachtes door elkaar heen en daardoor raken ze het overzicht kwijt. Een mindmap stelt je in staat om al deze gedachtes te beteugelen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je nieuwe informatie sneller opslaat.
Voorbeeld mindmap: starten met een mindmap maken
In de vorige alinea’s hebben wij de voordelen van een mindmap besproken. Nu gaan we wat dieper in op de praktijk. Hoe ziet een ideale mindmap er concreet uit? In dit gedeelte bespreken wij de belangrijkste stappen.
Begin met een onderwerp
Een mindmap heeft altijd een specifiek onderwerp. Dit onderwerp zet in je het midden, zodat je voldoende ruimte hebt om verschillende takken te maken. Schrijf het onderwerp in een kleurrijk vak. Je brein neemt informatie namelijk sneller op wanneer er verschillende kleuren worden gebruikt.
Takken aan het hoofdonderwerp verbinden
Pak een gekleurde stift en teken verschillende takken met als ‘wortel’ het onderwerp. Deze verschillende takken zijn de deelonderwerpen. Elk deelonderwerp moet ook weer zijn voorzien van een andere kleur, zodat de mindmap overzichtelijk blijft. Je kunt in principe zoveel deelonderwerpen tekenen als nodig is. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het onderwerp.
Geef elke tak een naam
Elke tak heeft een naam nodig. Daarbij is het aan te raden om niet veel woorden te gebruiken. Sommige mensen koppelen hele zinnen aan een tak, maar dit is om meerdere redenen niet aan te raden. In de eerste plaats is dit zeer onoverzichtelijk. Dat is niet bedoeling, want een mindmap maak je juist om het overzicht te behouden. Het is aan te bevelen om één specifiek woord aan elke tak te koppelen. Dit is overigens geen harde regel. Soms is een onderwerp namelijk complex en dan is het niet erg om meerdere woorden voor een tak te gebruiken.
Maak subtakken
Heb je de grote takken getekend? Dan kun je vervolgens verschillende subtakken maken. Op die manier kun je de verschillende deelonderwerpen ook weer onderverdelen. Uiteraard heb je veel vrijheid als het gaat om het aantal takken en de subtakken. Het is zeer afhankelijk van het onderwerp. Stel je voor dat je mindmap het onderwerp ‘effectiever werken’ heeft. Een deelonderwerp daarvan kan stress reduceren zijn. Dit deelonderwerp kun je dan weer onderverdelen in andere deelonderwerpen die betrekking hebben op de missie om stress te reduceren.
Regelmatig de mindmap aanvullen
Gebruik een groot formaat papier voor een mindmap. Je bent namelijk nooit helemaal klaar. Je krijgt door de tijd heen namelijk steeds nieuwe ideeën en je moet de mogelijkheid hebben om deze allemaal te verwerken.
Wanneer is de mindmap geslaagd?
Hoe weet je je nu of de mindmap geslaagd is? Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende factoren. We zullen in dit gedeelte kort de belangrijkste aspecten van een geslaagde mindmap bespreken.
Je begrijpt zelf wat er staat
Veel mensen maken een complexe mindmap en zijn erg trots op het resultaat. Ze zijn kunstzinnig aangelegd en het ziet er bijzonder mooi uit. Dit is leuk en aardig, maar de mindmap moet ook goed te gebruiken zijn. Het proces is pas geslaagd wanneer je zelf begrijpt wat er staat. Een complexe mindmap is niet altijd de beste.
Je kunt de mindmap toepassen
Toepassen in de praktijk is de belangrijkste functie. Ben je recentelijk een eigen bedrijf gestart en wil je een persoonlijke website maken? Dan kun je de mindmap gebruiken om je website van goede informatie te voorzien. Wil een speciale pagina over je verleden maken? Maak dan een mindmap met alle onderwerpen die relevant zijn voor je verleden. Op basis daarvan kun je vervolgens een mooi verhaal schrijven. Probeer ook eens positieve feedback toe te voegen. Het helpt je om positiever gesprekken en meetings in te gaan.
Hoe gebruik je een mindmap in je dagelijks leven?
Je hebt nu een geslaagde mindmap over jezelf gemaakt. Maar ga je die toepassen in je dagelijks leven. In het laatste gedeelte van dit artikel geven we nog enkele tips.
Kijk regelmatig op de mindmap
Veel mensen maken een prachtige mindmap, maar vervolgens gebruiken ze het zelden. Het punt is namelijk dat het leuk is om een mindmap te maken, maar het is minder leuk om hem echt te gebruiken. Maak er dus een gewoonte van om er elke dag even naar te kijken.
Bewaar je mindmap goed!
Het ligt misschien voor de hand, maar het is belangrijk om de mindmap goed te bewaren. Veel mensen raken het kwijt of stoppen het ergens weg. Dit komt omdat ze de mindmap meenemen naar verschillende plaatsen. Ze willen het bijvoorbeeld nog even doorkijken voordat ze een presentatie moeten houden. Ben je het type dat het lastig vindt om papieren goed te bewaren? Dan raden we je aan om een digitale mindmap te maken. Daar is tegenwoordig speciale software voor. Het digitale document kun je op verschillende plaatsen opslaan en je hebt er dan altijd toegang tot. Hierdoor raak je hem minder snel kwijt.
Leer het uit je hoofd
Je hebt het vooral nodig om een speciaal onderwerp in je hoofd te ordenen. Neem elke dag even de tijd om de mindmap te bekijken. Uiteindelijk leer je het uit je hoofd en dan heb je ruimte voor nieuwe onderwerpen. Je kunt dan beginnen aan een volgende mindmap over jezelf.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de kracht van een mindmap. We hebben eerst besproken wat een het precies is. Vervolgens hebben we de verschillende voordelen besproken. In de rest van het artikel zijn we ingegaan op de praktijk. We hebben in verschillende stappen uitgelegd hoe je een mindmap over jezelf moet maken en hoe je deze vervolgens in de praktijk kunt toepassen.
Lees ook eens: