Selecteer een pagina

De eerste sollicitatiefoto roept bij jongeren een aantal vragen op. We laten je zien wat er echt toe doet bij het solliciteren naar scholen, stages en banen. Een foto? Geen probleem, denkt iedereen die een smartphone heeft. Het is voor iedereen duidelijk dat er andere regels gelden voor een sollicitatiefoto dan voor een mooie Instagram-selfie. En daarom kan het even duren om de juiste te vinden. Maar hoeveel doet uiterlijk ertoe bij het solliciteren naar een school of voor een baan?

Kort antwoord: helemaal niet. Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AGG) op 14 augustus 2006 zijn sollicitanten niet meer verplicht een foto bij hun sollicitatiebrieven, cv’s etc. bij te voegen. Loopbaanadviseurs raden echter aan deze wel op te nemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de juiste foto op je cv de kans op succes merkbaar vergroot.

 

Inhuren professional

Hoewel het inhuren van een professional om je foto te maken wat geld kan kosten, raden we je ten zeerste af om het zelf thuis te doen. Een foto op cv van slechte kwaliteit kan meer kwaad dan goed doen. Als je bereid bent een paar euro uit te geven aan een fotograaf, kunnen deze tips je helpen er het meeste uit te halen.

 

De perfecte foto begint met je mindset

Zelfs als het later niet zichtbaar is op de foto, bepaalt de mentaliteit waarmee je je sollicitatiefoto aanpakt je expressie. Probeer de positie die je wilt bereiken tijdens de shoot te projecteren. Hoe zou ik me voelen als ik een succesvolle student bedrijfskunde was, hoe zou ik me gedragen? Welke gebaren en gezichtsuitdrukkingen zou ik laten zien? Concentreer je op rechtop staan en glimlachen op zo’n manier dat je professionaliteit uitstraalt.

Laat je inspireren door je omgeving of rolmodellen en onthoud dat als je voor de camera staat. Je aura zal je daar dankbaar voor zijn!

 

Zorg dat je je fit, gezond en zelfverzekerd voelt als je een foto voor je CV maakt

Zelfs de beste make-up kan het feit niet verhullen dat je al dagen niet goed geslapen hebt. Zorg dat je je fit, gezond en zelfverzekerd voelt op de dag van je fotoshoot. Dit betekent: Ga de dag ervoor vroeg naar bed en onthoud je van alcohol. Verder moet je een zware maaltijd vermijden voor je shoot. Hierdoor word je moe en zie je er niet op je best uit.

 

Jouw uiterlijk

We hoeven je niet te vertellen dat je moet douchen, je haar moet kammen en een geperst overhemd moet dragen. Bij je outfitkeuze kun je kiezen voor de klassieker (een overhemd en jasje met knopen voor mannen, een blouse en blazer voor vrouwen) of deze alternatieve aanbeveling proberen: Vooral in de media en de creatieve sector is het gebruikelijk om gekleed op de foto te gaan terloops.

Je kunt zien of dit een optie is door te kijken naar de corporate homepage of de Facebook-pagina. Wat dragen de medewerkers? Kies een outfit die net iets chiquer is. Pas je make-up en sieraden aan op je droombaan. Dat is ook een tip voor het sollicitatiegesprek dat hopelijk volgt.

 

Jouw keuze

Je bent bijna klaar. De fotograaf heeft een serie foto’s van jou en je moet er nu een kiezen die professioneel wordt bewerkt. Hier moet je terugvallen op je rolmodellen. Welke gezichtsuitdrukkingen en houding herinneren je het meest aan hen?

Daarnaast is een sollicitatiefoto geen profielfoto voor Facebook. De belangrijkste zorg is niet aantrekkelijk lijken, maar competent en geloofwaardig. En daar heb je het. Met alleen deze vijf tips ben je op weg om de perfecte cv-foto te maken die op de juiste manier de aandacht van je publiek trekt.

 

Lees ook eens: