Groots dromen en interessante doelen stellen, dat zijn logische dingen die je doet als je met je collega’s aan een project werkt. Maar hoe maak je die doelen concreet en hoe zorg je er effectief voor dat jullie dromen werkelijkheid worden? En misschien nog wel belangrijker, hoe pas jij je kennis toe om te groeien en toekomstige projecten nog beter in te richten?
Om richting te geven aan een brij van ideeën en plannen, is het belangrijk te weten welke stappen je met je collega’s neemt en wat jouw rol als projectleider is. Jullie hebben als team de neuzen dezelfde kant op staan, maar dat betekent niet dat de uitvoering van het project automatisch gesmeerd zal lopen. Hoe stuur jij als manager je team aan en hoe zorg je voor een efficiënt verloop van de operationele taken?
Je kunt zelf op onderzoek uitgaan en bepalen wat je nodig hebt om je functie als projectmanager goed in te vullen. Je kunt ook gebruikmaken van de kennis die er is over het verbeteren van projectplannen en het doeltreffend managen van het team. Volg de Green Belt training om niet alleen deze kennis eigen te maken, maar ook om daadwerkelijk de continue verbeteringen die de training je leert, door te voeren binnen jouw bedrijf. Wat de Green Belt training te bieden heeft, daarover lees je in deze blog.
Sudder je door of wil je echt groeien met jouw bedrijf?
Een bedrijf dat als een trein op rustig tempo zijn reis vervolgt, zonder te versnellen of meer stations te bereiken, zal op den duur stilvallen en zijn glans verliezen. Groei is essentieel en elk project waar je als team aan werkt, wil je beter uitvoeren dan de projecten die eraan vooraf zijn gegaan. Van de werkzaamheden in het project wil je leren, maar ook uit de taakuitvoeringen die je in je rol als projectleider op je neemt wil je je voordeel halen. Belangrijk is om als bedrijf vooruitgang te boeken en in resultaten te groeien. Kijk je terug op de cijfers van voorgaande jaren, dan wil je een curve zien met een positieve stijging. En niet alleen uit de nummers wil je zien dat er vooruitgang wordt gemaakt. Ook procesmatig en in de kwaliteiten van je collega’s staat groei voorop. Een vergelijkbaar project zoals je dat een aantal jaar geleden uitvoerde, ziet er nu heel anders uit. Door te leren, zaken anders aan te pakken en sneller te werken, heeft het huidige project een stevigere basis om tot betere resultaten te komen. En ook door de leerprocessen van iedere medewerker wordt die groei in het project gerealiseerd. Wat iemand een paar jaar geleden voor onmogelijk hield, gaat hem in dit project probleemloos af.
Zijn deze groeiprocessen onderdeel geweest van een interne aanpak of investeer je als projectmanager in trainingen die bevorderlijk zijn voor de groei van het bedrijf? Maak eens gebruik van de expertise van externe partijen die leerzame trainingen bieden. Een uitgelezen kans om met je team te investeren in een doelgerichte cursus waarin jullie effectief toewerken naar het behalen van jullie team- en projectdoelen. De Green Belt training is daar een mooi voorbeeld van. Die geeft je de kennis en kunde om voor doorlopende successen binnen het bedrijf te zorgen. Meld je je aan voor deze training, dan kan dat zowel live als via e-learning. Maar goed, wat leer je dan in de Green Belt training?
Hoe kan de Green Belt training jou en je team helpen?
Dat lees je hier. Je begint aan de Green Belt training met als doel de aanpak voor continue verbetering binnen de werkzaamheden eigen te maken. Na een geslaagde afronding van de training ben jij de drijvende kracht binnen jullie bedrijf die weet welke stappen te nemen om een effectieve groei te realiseren. Collega’s komen naar jou voor adviezen, terwijl jij ze aanstuurt en stimuleert de projectdoelen te behalen. De Green Belt training is een inspirerende methode die je leert vraagstukken te behandelen met als gevolg dat jij je teamleden weet te inspireren hun kijk op verbeterpunten uit te drukken.
Vijf essentiële fasen voor een succesvol verloop van de Green Belt training
Je gaat op een interactieve manier aan de slag met basisonderdelen als communicatie en presentatie, maar je duikt ook een niveau dieper in de filosofie achter het continu verbeteren van projectplannen en taakuitvoeringen. Dit doe je terwijl je de vijf fasen van de Green Belt training doorloopt, te weten:
- Definiëren van een concrete bedrijfssituatie of een actueel probleem dat in jouw organisatie aan de orde is.
- Meten van het proces door specifieke variabelen te omschrijven en een meetplan op te stellen. Welke data uit fase 1 ga je meten en welke systemen heb je daarvoor nodig?
- Analyseren van de metingen die je in fase 2 hebt verricht. Je zoekt naar de betekenis van de resultaten en aan de hand van een nulmeting kun je de oorzaken van de situatie of het probleem herleiden.
- Verbeteren van de kernpunten die je in voorgaande fase hebt ontdekt. Dit is een leerzame fase waarin je ziet hoe andere deelnemers oplossingen aandragen en waarin je zelf tot effectieve verbeteringen komt.
- Controleren en toepassen van de oplossingen. Daarnaast leer je in deze fase van de Green Belt training hoe je met jouw oplossingen problemen in de toekomst kunt voorkomen.
Heb je van begin tot eind deze fasen in de Green Belt training gevolgd, dan heb je een zinvolle bagage vol leermomenten en toepassingsvermogen verzameld. Met deze training maak je een grote stap vooruit die jou helpt om je functie als projectmanager nog beter uit te voeren. Een winst voor jezelf én voor het bedrijf. Rest alleen nog het afnemen van een toets waarmee je het Green Belt certificaat binnensleept. En misschien kun je dan zelfs nog een stap verder gaan en een gooi doen naar het certificaat dat je behaalt na het volgen van de Black Belt training.
Een goede projectleider is er een die altijd wil leren
Met het volgen van cursussen en trainingen vergroot je je kennis en blijf je groeien. Als manager van een team of als projectleider ben je immers niet de alwetende baas die niets van een ander aanneemt. Althans, wil je een goede projectleider zijn, dan is het raadzaam om een goed voorbeeld te zijn voor je teamleden. Dat betekent dat ook jij vragen stelt, fouten maakt en trainingen als de Green Belt training volgt. Zeker voor een open samenwerking waarin je je toegankelijk opstelt naar je medewerkers – of misschien noem je ze liever collega’s – sta je open voor andermans ideeën en kennis. Het is een fundamentele houding als je in je rol als projectleider wilt blijven groeien.