Selecteer een pagina

De cijfers van Corona nemen eind juni weer toe. De ziektecijfers en sterftegevallen door Corona is in heel Europa, dus ook België en Nederland merkbaar. Buiten het feit dat het invloed heeft op de gezondheidssector, heeft dit ook impact op de economie. De kans is aanwezig dat we eind 2020 weer met zijn allen thuiswerken. Begint het nieuwe werken met een snellere opwaarts dan we verwachten?

Voordeel en nadeel voor werknemer

De tijd waarin men elke morgen in de file staat om vervolgens na 8 á 9 uur weer naar huis te gaan lijkt aan zijn eind te komen. Door de eerste Corona-golf heeft men zeker bewezen dat thuiswerken in veel sectoren een serieuze optie is. Deze optie heeft veel voordelen, maar toch zeker wel zijn nadelen. Eén van de voordelen is toch wel dat je iéts langer in bed kunt blijven liggen en dat je meer tijd hebt voor je gezin of geliefde.

Een groot nadeel voor veel thuiswerkers is de mate waarin de werkplek voor de persoon ergonomisch is. In andere woorden – kan je 8 uur lang op je huidige thuiswerkplek zitten of staan? Is de balans goed? In veel gevallen is het antwoord: nee. Mensen krijgen een toenemende behoefte aan ergonomische bureaustoelen of zit-sta bureaus.

Besparing voor de werkgever

Zoals eerder gezegd kan de werknemer langer in zijn of haar bed liggen. Voor de werkgever heeft dit als voordeel dat er geen reiskosten uitgekeerd hoeven te worden. Dit heeft een direct voordeel voor de bedrijfsliquiditeit. Een ander voordeel is dat het bedrijf minder kapitaalintensieve kosten als huur of hypotheek van het pand heeft. Voor afspraken waarbij face-to-face contact een must is, kan het huren van een vergaderruimte het nieuwe werken worden.

Wanneer men meer thuis gaat werken en minder naar kantoor gaat, kunnen kantoren wellicht omgetoverd worden tot woonruimtes. Zo sla je twee vliegen in één klap en los je de woningnood op.

Milieu en CO2-uitstoot

Het milieu wordt dit keer in positieve zin beïnvloedt. Men hoeft niet meer naar het werk te reizen. Hierdoor komt er minder CO2 vrij, waardoor de lucht schoner wordt.