Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/doubleyou/domains/doubleyoudigital.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/doubleyou/domains/doubleyoudigital.nl/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 237
Het belang van het hebben van een licentieovereenkomst - Double You Digital
Selecteer een pagina

Als ondernemer kun je te maken krijgen met de situatie dat je het recht over iets wat jij gemaakt hebt wil overdragen aan iemand anders. In dat geval is het verstandig om een licentieovereenkomst op te stellen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Wat een licentieovereenkomst precies is, waarom het zo verstandig is om er een te hebben en wat er zoal in staat, lees je in deze blog.

Wat is een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst is een contract tussen twee of meer partijen, waarbij één partij auteursrecht over een product of dienst dienst (bijvoorbeeld soft- of hardware, een applicatie, muziek of auteursrechten) heeft. In een licentieovereenkomst wordt het recht op gebruik van dit product of dienst overgedragen aan een of meerdere andere partij. 

Waarom een licentieovereenkomst?

Bij de overdracht van recht op gebruik van intellectueel eigendom, is het verstandig om een licentieovereenkomst op te laten stellen, omdat de rechten en plichten van alle betrokkenen dan zwart op wit op papier zijn gezet en hier kan niet zomaar van afgeweken worden. Dit zorgt ervoor dat er geen onenigheden komen over wat er allemaal is afgesproken. Daarnaast is een licentieovereenkomst bewijs van wat de betrokken partijen allemaal hebben afgesproken, en dit kan erg van pas komen indien één van de partijen de afspraken niet nakomt. 

Wat moet erin staan?

In een licentieovereenkomst staat onder andere vastgelegd op wie het intellectuele eigendom rust, hoe hoog de licentievergoeding die de eigenaar ontvangt is, wat er gebeurt als het auteursrecht door derden wordt geschonden en er wordt afgesproken op welke manier de intellectuele eigendom gebruikt zal worden en voor hoe lang deze afspraken gelden. Je hoeft een licentieovereenkomst echter niet alleen op te stellen. Er zijn bedrijven die je daarbij helpen, en je kan je licentie contract zelfs helemaal laten opstellen.