Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/doubleyou/domains/doubleyoudigital.nl/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 237
Factoring voor ondernemers | Double You Digital
Selecteer een pagina

Het is al jarenlang een dilemma waar iedere ondernemer mee te maken krijgt: de balans tussen de vaste lasten van je bedrijf, en de cash flow. Je wilt al je maandelijkse lasten natuurlijk zo snel mogelijk afbetalen, maar ook genoeg cashflow hebben om je bedrijf verder te ontwikkelen. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn, in de vorm van factoring. In dit artikel gaan we in op wat factoring is, maar voornamelijk hoe je factoring voor jouw bedrijf kunt inzetten.

De werking
Factoring is eigenlijk best simpel uit te leggen. Jij, als ondernemer, hebt klanten die facturen bij jou hebben openstaan. Over het algemeen hebben klanten een bepaalde hoeveelheid tijd om hun factuur te betalen, jij krijgt het geld binnen en vervolgens is de opdracht afgehandeld. Deze interactie duurt in totaal best lang. Hoewel je op dit geld kunt wachten, kun je ook de factuur verkopen aan een factoringbedrijf. Dit bedrijf betaalt onmiddellijk een deel van de factuur aan jou uit, en handelt vervolgens de opdracht met de klant af. Hierna nemen ze een klein percentage van de betaalde factuur, en maken ze de rest naar jouw bedrijf over.

Het doel van factoring
Wat heeft dit nu voor nut? Factoring heeft eigenlijk meerdere voordelen. Allereerst wordt het gehele debiteurenbeheer van je overgenomen. Daar hoef jij je niet meer druk om te maken, en zo kun je verder met andere belangrijke dingen voor de groei van jouw bedrijf. Daarnaast biedt factoring een extra bescherming tegen wanbetalingen. Het factoringbedrijf checkt automatisch jouw facturen, waardoor de kans op latere betalingen flink afneemt. Als laatste kan factoring jouw bedrijf meer vrijheid geven. Je hoeft nooit meer voor een langere tijd op je geld te wachten, en kunt dus eerder beslissingen nemen of zelfs nieuwe opdrachten aannemen.

Verschil met een lening
Een factorovereenkomst is zeker niet hetzelfde als een lening. Wel kan factoring een alternatieve oplossing voor een geldprobleem zijn. Bij factoring verkoop je iets, wel gezegd de facturen van jouw bedrijf, terwijl je bij een lening geld leent, meestal van een bank. Ook zijn de kosten van factoring gelijk na elke factuur afgehandeld, terwijl het terugbetalen van een lening bij de bank vaak wat meer tijd kost. Elk bedrijf moet goed de voor- en nadelen van beide opties overwegen voordat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken.

Wat zijn de kosten?
Factoring kosten verschillen per factuur, per bedrijf, en per situatie. Het is dus moeilijk om een algemene uitspraak te doen. Over het algemeen neemt een factoringbedrijf een klein percentage van elke factuur, dit ligt ongeveer tussen de 2% tot 5%. Online zijn er veel manieren en rekenmachines waarmee je de kosten van factoring voor jouw bedrijf kunt inschatten. Ook is het vaak mogelijk om met een factuur te beginnen en te kijken hoe de service bevalt. Pas als de eerste ervaring een positieve indruk heeft achtergelaten, zullen het factoringbedrijf en de ondernemer samen naar een passende samenwerking gaan kijken.