Selecteer een pagina

We kennen lasers eigenlijk vooral uit sciencefiction films waarin ergens in een dystopische toekomst cyborg soldaten een onduidelijke oorlog uitvechten met wapens waaruit vernietigende laserstralen komen. Laat dat nou de enige toepassing zijn die de mensheid nog niet uitgevonden heeft. Verder zijn toepassingen met lasers tot in bijna alle lagen van de samenleving te vinden. Maar wat is laser eigenlijk en waar gebruiken we het voor?

Laser:

Het grootste verschil tussen laser en ‘gewoon’ licht is dat een normale lichtbron als het ware uitwaaiert en een laser directioneel is waardoor je de lichtbundel zeer precies kunt richten. Daarnaast kan laserlicht worden uitgezonden in een breed spectrum aan golflengtes en sterkte. Dat maakt dat laser breed toepasbaar is in allerlei technieken. 

Geneeskunde:

Lasertechniek wordt breed ingezet binnen de geneeskunde, denk bijvoorbeeld aan ooglaserbehandelingen waarbij de oogbolling afgezwakt wordt met een laser door letterlijk de cellen van het hoornvlies te verbranden. Ook worden lasers ingezet bij de tandheelkunde waarbij lasers worden ingezet om gaatjes aan te pakken. Bijkomend voordeel is dat het met deze techniek volledig steriel gebeurt zodat de kans op ontstekingen significant verminderd wordt. Binnen de dermatologie worden lasers ingezet om bijvoorbeeld oppervlakkige bloedvaatjes of pigmentvlekken weg te halen. Daarnaast is het mogelijk om ongewenst haar definitief te verwijderen met een laserbehandeling.

Militair:

In het leger worden lasers ingezet om de precisie van wapens te vergroten. Met een laserpointer op een wapen kan op een doel gericht worden en zo zeer precies worden geschoten. Vaak wordt gebruik gemaakt van infrarood lasers zodat de tegenstander de laser moeilijk kan detecteren. Bij lasergeleiding wordt gebruik gemaakt van een laser om bijvoorbeeld een raket precies te begeleiden naar het doel dat geraakt moet worden. 

Techniek:

Laserstralen hebben zo’n hoge energiedichtheid dat ze bijvoorbeeld dwars door metaal heen gaan. Hierdoor worden lasers vaak ingezet in de metaalbouw. Daarnaast kan je er ook mee lassen en worden ze gebruikt om voorwerpen te markeren. Voorts kunnen lasers ingezet worden voor 3d laserscanning. Met een dergelijke scanner meet je een object zoals een gebouw, een complexe installatie of een grote constructie zoals een brug door uit allerlei hoeken reflecterende lasers op het object af te vuren. Hiermee ontstaat een puntenwolk die uiteindelijk, met behulp van 3d modelleren omgezet kan worden in een zeer precieze digitale representatie van het gemeten object. Deze techniek wordt ingezet als bijvoorbeeld bestaande gebouwen of civiele constructies gerenoveerd moeten worden.

De lichtzwaarden uit Star Wars kunnen we er nog niet mee maken, maar het kan zo maar zijn dat er ergens op de wereld een soldaat rondloopt met een laserpointer op zijn wapen, kijkend met een scherp oog dat gecorrigeerd is door een laser in een gebouw dat gerenoveerd is met behulp van een 3d-laserscanner.